Huidproblemen

Een ellende

Een puppy met ernstige demodex

Dit verhaal gaat vooral over huidproblemen bij honden. Heel vaak horen wij van mensen, dat hun hond last heeft van zijn huid. En daarbij moet u denken aan verschillende klachten. De ene heeft rode plekken, de ander heeft schilfers en weer een ander heeft een of meerdere kale plekken. De ene heeft daarbij jeuk, de ander niet. Maar het is toch wel een groot probleem en het lijkt met de jaren alleen maar erger te worden. Mede doordat er heel veel verschillende oorzaken zijn voor huidproblemen.
Wij zullen u middels dit verhaal het een en ander uitleggen.

Parasieten

Demodex mijten in een haarzakje (microscoop)

De grootste veroorzaker van huidproblemen zijn parasieten. Denk hierbij aan vlooien, mijten, luizen, teken en wormen. Voor vlooien, teken en wormen verwijzen wij u door naar onze pagina "parasieten". Als een van deze parasieten de oorzaak is van het huidprobleem, is het probleem nog niet zo groot, want u kunt hier zelf tegen behandelen. U kunt zelf het dier ontwormen en behandelen tegen teken en vlooien. Het is ook mogelijk dat een hond allergisch is voor de vlooienbeet. Dat heeft te maken met het vlooienspeeksel. Dan hoeft een hond maar gebeten te worden door een vlo en de problemen spelen op. Het enige wat u daartegen kunt doen, is het hele jaar door, blijven behandelen tegen vlooien, met een middel dat op de huid van de hond blijft, i.p.v. een vlooienmiddel wat bij de hond in het bloed trekt. Want dan moet de vlo toch nog eerst bijten, om vervolgens dood te gaan.

Mijten

Cheyletiellamijt (microscoop)

Tegen mijten en luizen, kunt u wassen met een speciale shampoo. Deze shampoo is ook bij ons in de winkel te verkrijgen. Mijten zijn spinachtige beestjes, die wij met het blote oog niet kunnen zien. Ze bevinden zich vaak net iets onder de huid, en veroorzaken meestal schilfers en jeuk. Er bestaan verschillende soorten mijten, waarvan de meest voorkomende de schurftmijten, de demodexmijten (komen vaak voor bij pups-puppyschurft in de volksmond) en de cheyletiellamijten zijn.

Als u het dier gaat wassen, geven wij als advies, het dier 3 keer te wassen, met een week tussentijd. Als het mijten zijn, moet u na de tweede keer wassen, al duidelijk resultaat zien. Vaak zie je, dat als een hond gevoelig is voor mijten, het probleem vaker terugkeert (vaak in het voorjaar en najaar).

Oormijt

Oormijt (microscoop)

Oormijt is ook een veel voorkomend probleem bij honden en katten. De oormijt leeft in de gehoorgang van oorsmeer en huidschilfers. Een oormijt infectie veroorzaakt jeuk, het dier schudt vaak met zijn kop, er zit een zwarte droog-korrelige afscheiding in het oor en het oor ruikt niet fris. Er zijn goed werkende geneesmiddelen, zelfs voor hardnekkige gevallen. U gebruikt dit 10 tot 14 dagen en behandelt het dier dan om de dag.

Ringworm

ringworm bij de mens

Schimmelinfecties/ ringworm. (Ringworm is een schimmel, dus geen mijt of worm, wat de naam doet vermoeden). Ringworm kan voorkomen bij al uw huisdieren. Ook vee is er gevoelig voor. Het dier heeft vaak kale, ringvormige plekken, korstjes en/of pukkeltjes en schilfers. Jeuk heeft een dier met een schimmelinfectie bijna nooit. Het is zeer besmettelijk, sommige schimmelinfecties gaan ook over op de mens. Heeft u dus meerdere dieren in huis, waarvan er eentje een huidprobleem heeft, weet u bijna zeker, dat het hier geen schimmelinfectie betreft, want dan zouden meer dieren er last van hebben.

Ringworm is gemakkelijk te behandelen, meestal krijgt u bij de dierenarts een shampoo mee om uw huisdier mee te wassen (Imaverol werkt zeer goed). Wees er snel bij, want ringworm breidt zich erg snel uit (ook op de mens)!

De schildklier

Een slecht werkende schildklier is ook een grote veroorzaker van huidproblemen. Een schildklier regelt de hormonenhuishouding (ook bij de mens). Als een schildklier niet goed zijn werk doet, kan dat leiden tot huidproblemen bij de hond. Naast een slechte huid en vacht, ziet men vaak dat de hond last heeft van overgewicht, er kan een zwarte verkleuring van de huid ontstaan, het dier is wat lusteloos, wondjes genezen langzamer en bij teven ziet men vaak een abnormale loopsheid. Of uw hond daadwerkelijk last heeft van een mindere werking van de schildklier is te zien d.m.v. een bloedonderzoek bij uw dierenarts. Schildklierproblemen komen vaker voor bij honden dan katten.

Stress

huisstofmijt (microscoop)

Stress kan ook een veroorzaker zijn voor huidproblemen. Denk hierbij aan een verbouwing, een verhuizing, iemand van het gezin is uit huis gaan wonen, of er is misschien wel iemand bij u komen wonen, er is een baby geboren, etc.

Dan is het ook nog mogelijk dat uw dier overgevoelig is voor bepaalde stoffen. U moet hierbij denken aan een overgevoeligheidsreactie op stoffen, die uw dier inademt, ook wel atopie genoemd. Het dier reageert dan allergisch op bijvoorbeeld graspollen, stuifmeel, huisstof, etc.

Contactallergie

Contactallergie is dat een dier allergisch reageert op iets in de omgeving. Een plant bij u in huis, vloerbedekking, het ligkussen van de hond, schoonmaakmiddelen, etc. Mocht een hond gevoelig zijn voor een contactallergie, ziet men vaak rode plekken en jeuk.

Voedingsallergie

Een voedingsallergie komt niet veel voor, maar we willen dit toch benoemen, omdat het (te) vaak als oorzaak van huidproblemen wordt aangegeven. Een voedselallergie is niet seizoensgebonden. Bij een voedselallergie is uw dier allergisch voor bepaalde eiwitten, die in de voeding zijn verwerkt. De meest voorkomende dierlijke eiwitten in voeding zijn afkomstig van: rund, kip, kalkoen en lam.Vaak vraagt men dan om lam met rijst voer, omdat dat een oplossing zou kunnen betekenen voor de huidproblemen. Maar jammer genoeg, is het daarmee vaak niet opgelost. Wilt u toch een dieet uitproberen, probeer dan een voeding met een eiwit, wat het dier niet eerder in zijn leven heeft gegeten. Geit, eend, insect of vis behoren daarbij tot de mogelijkheden. U dient het dier dan aan een streng dieet te houden. Zes weken lang, alleen de voeding met het “nieuwe” eiwit! Dus zes weken lang geen koekjes en kluifjes, omdat u anders nog niet weet, of het een voedingsallergie betreft. Het geven van een dieet, is het proberen waard, want het dier moet immers toch eten. En zo weet u na zes weken het probleem of het daadwerkelijk een voedingsallergie was.

Allergietest

allergietest

Om uit te zoeken, voor welke stoffen uw dier allergisch is, kan men een allergie test laten doen. Elke vorm van behandeling zal in principe levenslang moeten worden voortgezet. De beste en het meest voor de hand liggende behandeling bestaat uit het vermijden van de stof, die de allergische reactie veroorzaakt. Helaas is dat praktisch gezien, veelal niet mogelijk. Er bestaan verschillende ontstekingsremmers, die zo’n allergie prima kunnen onderdrukken. Helaas vertonen ontstekingsremmers ook nogal wat nadelen, denk hierbij aan diverse bijwerkingen.

Zoals u in bovenstaand verhaal kunt lezen, zijn problemen met de huid een erg moeilijk probleem, omdat het diverse oorzaken kan hebben. Als u bij een dierenarts komt, zal hij vaak in eerste instantie kijken of de hond vlooien of luizen heeft. Daarna zal hij de oren controleren op oormijt en zal hij vragen wanneer het dier voor het laatst ontwormd is. Wanneer dit in orde lijkt te zijn, zal hij huidafkrabselen nemen. Dit zal hij op meerdere plekken op de huid doen. Deze kan hij dan onder de microscoop bekijken, op aanwezigheid van mijten of schimmels.

Naar de dierenarts

Soms (jammergenoeg) krijgt het dier, na amper onderzocht te zijn, een spuitje tegen de jeuk en krijgt pilletjes mee naar huis, om de jeuk te stillen. Hiervoor wordt vaak Prednison (een bijnierschorshormoon) gebruikt. Bijna altijd hebben we daar een negatief gevoel bij, uit angst voor lelijke bijwerkingen. En dat is terecht, alhoewel dat Prednison in bepaalde gevallen ook een reddende engel kan zijn, dit bij ernstig zieke gevallen of bij ongeneeslijke ziekten. De jeuk wordt prima onderdrukt door Prednison en dat is voor het dier een aangename bijkomstigheid, maar daar is het probleem niet mee opgelost. Prednison geneest niets. Als men na enkele weken stopt met de pillenkuur, zal de jeuk terugkeren en is het dier terug bij af. Men ziet vaak tijdens het gebruik van Prednison dat het dier aanzienlijk meer gaat drinken (en dus ook plassen), de eetlust neemt sterk toe, waardoor er een kans bestaat op overgewicht en de weerstand van het dier neemt sterk af.
Er zal zondermeer onderzoek gedaan moeten worden, om het probleem ook daadwerkelijk op te lossen!! Maar een jeukprobleem is het moeilijkste wat er is. U moet hopen dat het vlooien zijn.