een vlo
Vlooien: Vlooien zijn parasieten, die bloed nodig hebben van hun gastheer om zich te kunnen voortplanten. Elke volwassen vrouwelijke vlo, legt zo’n 600-700 eitjes. Die eitjes vallen van de gastheer af. Deze eitjes kunnen verspreid worden door het hele huis. Deze eitjes worden larven welke in hoeken, kiertjes, kantjes kruipen omdat ze het daglicht niet prettig vinden. Zo’n larve wordt een pop en daarin ontwikkelt zich een nieuwe vlo. Deze poppen komen uit onder gunstige omstandigheden en trillingen. Dat wil zeggen, hogere temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Als ze de kans krijgen, springen ze op hond of kat, zijn die niet in de buurt of in huis, springen ze soms op de mens. Dus vlooien zitten niet altijd op kat of hond! Daarbij moet gezegd worden, dat het laatste stadium van de vlo, de pop, maanden in popstadium kan blijven. Zijn er dus vlooien gesignaleerd, moet u voorlopig op tijd uw huisdier blijven behandelen, want net als u denkt, we zijn er vanaf, en er komt een pop uit, begint het probleem van voren af aan.
Let wel: 5% van de vlooien zit op uw huisdier, 95% van de vlooienpopulatie bevindt zich in de omgeving van het dier!
Deze vlooiencyclus vindt het hele jaar door plaats. Alleen in de winter, als de temperaturen lager zijn, zal de cyclus langzamer gaan. In de zomer moet u denken aan een cyclus van 2 tot 3 weken tot een paar maanden. En in de winter spreek je al snel
van maanden.
Vlooien zijn in principe niet schadelijk voor uw huisdier, mits de vlooienpopulatie niet te groot is. En als u niets tegen vlooien doet, wordt de populatie vanzelf te groot.
Maar wat kunt u dan doen?
We verkopen verschillende
middelen tegen vlooien. Het meest worden de ampullen gebruikt. Bij de hond werken deze ampullen naast vlooien, ook tegen teken. Voor katten bestaan ook ampullen tegen vlooien en teken.
Naast ampullen bestaan er vlooiensprays, vlooienshampoo’s en pilletjes. Het nadeel van vlooienshampoo is, dat deze kort werkt. Het nadeel van pilletjes is, dat de werkzame stof in het bloed van uw huisdier trekt. Daarbij kunt u zichzelf afvragen of u het gif tegen teken en vlooien in het bloed van uw huisdier wilt hebben. Uw huisdier zal dan toch eerst geprikt worden door vlo, want die wil bloed drinken. Deze vlo krijgt met dat bloed het gif mee, om daarna pas dood te gaan. Bij de ampullen, sprays en shampoo’s blijft de werkzame stof op het dier en sterft de vlo dus, nadat hij in aanraking is geweest met uw huisdier. Naast uw huisdier(en) is het ook verstandig om de omgeving aan te pakken, omdat het een feit is, dat ook uw huis besmet is. Vraag bij ons in de winkel naar de mogelijkheden.
GEEN RESISTENTIE TEGEN VLOOIENBESTRIJDINGSMIDDELEN
Er wordt nogal eens verteld dat parasieten resistent zijn voor veel middelen.
Ook dierenartsen willen dat wel eens vertellen over de produkten uit dierenspeciaalzaken. Uit onderzoek blijkt dat tot op heden (gelukkig) geen resistentie is tegen de moderne middelen tegen parasieten, zowel teken, vlooien als wormen. Een artikel over dat
onderzoek is bij ons in de winkel aanwezig ter inzage.
Ixodes Ricinus
Teken hebben een levenscyclus van ongeveer 2 tot 3 jaar. Van larve naar nimf tot volwassen teek. Ze leven in gras, bosrijke gebieden, maar u kunt ze ook in uw eigen achtertuin tegenkomen. Ze wachten op de topjes van struiken, gras, etc. totdat een gastheer
langskomt. Ze laten zich dan op de gastheer vallen en drinken bloed. Een volgezogen teek laat zich na zijn maaltje weer vallen.
Teken kunnen wel degelijk ziekten overbrengen. De Ixodes Ricinus, oftewel de inheemse Nederlandse teek, kan de ziekte van
Lyme overbrengen, mits deze teek drager is van deze bacterie. Zeker de helft van de Nederlandse teken is drager. De symptomen van een hond die besmet is met Lyme zijn, dat de hond dan lusteloos wordt en sloom. Vaak gaat dit gepaard met koorts.
tekenbeet bij de mens
Bij mensen ontstaat vaak een rode kring om de beet heen. Daarna kunnen ook andere klachten verschijnen, zoals neurologische klachten, hartstoornissen en gewrichtsproblemen. Maar in eerste instantie, voelt men zich “grieperig”. Het zijn dus vaak vage klachten. Het is dan ook raadzaam, als wanneer u een teek op uw huid heeft gevonden, de datum te noteren in uw agenda, omdat de klachten zich vaak pas na 3 weken openbaren. Zo kunt u de huisarts verwittigen van de datum dat u gebeten bent.
Dermacentor Reticulatus
Sinds 2004 is in Nederland ook een andere teek gevonden, die voorheen alleen in het Middellandse Zeegebied voorkwam. Inmiddels is deze teek bij ons ingeburgerd en vormt deze een gevaar voor onze honden. Een besmette teek kan namelijk de levensbedreigende ziekte Babesiose overbrengen. Babesiose vernielt de rode bloedlichaampjes en er kunnen symptomen optreden als bloed braken en bloed plassen. Geelzucht en hoge koorts gaan hier vaak mee gepaard. Wel is de ziekte van Babesiose goed te genezen (mits u er heel snel bij bent) en zijn de symptomen duidelijker zichtbaar als bij de ziekte van Lyme. Volgens onderzoek door de Faculteit der Diergeneeskunde te Wageningen kan deze Dermacentor teek (die dus de ziekte Babesiose kan overbrengen) ook een schadelijke bacterie overbrengen aan de mens, maar niet in die hoedanigheid, zoals bij de hond.
Teken komen het meest voor van maart tot en met oktober. Het is dus heel verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen deze vervelende parasieten. Voor honden zijn er verschillende, goede produkten verkrijgbaar tegen teken, die naast een dodende, ook een afwerende werking hebben. Ook voor katten zijn er verschillende middelen tegen teken op de markt, deze werken weliswaar iets langzamer en zijn alleen dodend, maar zeer zeker afdoende om eventuele ziektes te voorkomen.
spoelwormen
Wormen zijn er in verschillende soorten. De meest voorkomende zijn de spoelwormen en de lintwormen.
Spoelwormen: Honden en katten worden besmet doordat ze snuffelen aan uitwerpselen
van andere honden en katten die besmet zijn met spoelwormeitjes. Ook het opeten van prooidieren (denk aan muizen) kunnen uw huisdier besmetten met de spoelworm. Uitlaatvelden vormen een beruchte besmettingshaard, tenminste als de ontlasting niet direct verwijderd
wordt. 65 % van al onze parken in Nederland zijn besmet met spoelwormeitjes. Zelfs tuincompost kan besmet zijn. De kleverige eitjes hechten zich aan pootjes, maar ook aan onze schoenen en kleding, en zo brengen we ze zelfs ons huis binnen en zo kan ook onze
binnenkat besmet raken.
Pups worden geboren met spoelworminfectie. Ze worden in de baarmoeder al met deze worm besmet. Zijn de pups geboren worden ze weer besmet bij het zogen. Daarna besmetten ze elkaar weer. Kittens worden pas besmet als ze geboren zijn.
Let wel: het goed ontwormen van kittens, maar zeker pups, is net zo belangrijk als eten geven. (of misschien nog wel belangrijker!)
Ook mensen kunnen besmet worden met spoelwormeitjes. Op grond van bloedonderzoek is gebleken dat 1 op de 5 mensen ooit een spoelworminfectie heeft doorgemaakt. In het menselijk lichaam kunnen de larven zich niet ontwikkelen tot wormen. Ze blijven dus in larfstadium en trekken door het menselijk lichaam.
lintworm
Lintwormen: De meest voorkomende lintworm bij hond en kat is de vlooienlintworm. Het woord zegt het al: deze wordt overgebracht door vlooien. Wordt er een volwassen vlo door een hond of kat opgegeten
bijvoorbeeld tijdens het likken van de vacht, dan komen de lintwormeitjes in de darm terecht. Daar groeien ze uit tot volwassen lintwormen. Dit duidt er maar weer eens op hoe belangrijk het is om preventief tegen vlooien te behandelen.
Andere lintwormen
kunnen voorkomen in vlees (slachtafval) of in prooidieren zoals muizen.
De vossenlintworm wordt door vossen en vossenontlasting overgebracht en is ook voor de mens gevaarlijk.
Wat kunt u nu doen? Als u uw volwassen hond of kat 4 keer per jaar ontwormd, houdt u tevens de omgeving schoon. Uit recent onderzoek is gebleken dat bij 1 tot 2 keer per jaar ontwormen, de besmetting in tuinen, parken, uitlaatplaatsen, etc. niet verminderd. Alleen bij 4 keer per jaar ontwormen wordt de besmetting van de omgeving met spoelwormeitjes aanzienlijk verlaagd. U kunt uw huisdier ontwormen met tabletten of pasta.
We hebben de belangrijkste parasieten hiermee op een rijtje gezet. Bij elk van deze parasieten een korte uitleg, maar heeft u nog vragen, kunt u altijd bij ons terecht.
Een interessante site is www.wur.nl van de Faculteit te Wageningen.
U klikt op ondezoek/resultaten, daar kunt u een zoekterm intypen. Op deze site staan de laatste ontwikkelingen, de laatste uitslagen van onderzoeken en alles wat u wilt weten over deze vervelende parasieten.
Natuurlijk kunt u met al uw vragen bij ons in de winkel terecht. Wij informeren u graag over parasieten en de behandeling daartegen.