Cavia's

Er komt een cavia......

Cavia's zijn hele sociale dieren, die wennen aan uw ritme. Als u 's ochtends opstaat en de cavia hoort dat, zal hij al beginnen met geluiden maken. Trekt u de koelkast open en de cavia denkt, dat hij iets krijgt, zal hij zich wederom laten horen.

Cavia's heb je in verschillende kleuren en soorten. Meestal hebben wij gladhaarcavia's en borstelcavia's. Ze zijn meestal bont van kleur.


Cavia's zijn nestvlieders, wat wil zeggen, dat zij geboren worden met vacht, hebben de oogjes vanaf de geboorte open en springen al meteen rond.

Cavia's zitten allemaal in een afzonderlijke nageboorte. Ze eten meteen brokjes met de moeder mee. Net als konijnen krijgen de cavia’s in het beginstadium korrels met extra vitamine C van het merk Teurlings of het caviavoer superieur, eveneens van Teurlings. Dit omdat in deze beide voedingen vitamine C aan is toegevoegd. Een cavia heeft zijn of haar hele leven vitamine C nodig, wat u kunt geven door middel van krachtvoer waar vitamine C in zit, vitaminedruppels voor in het drinkwater, of door middel van groenvoer. De jonge cavia’s worden verkocht als ze ongeveer 4 weken oud zijn. Ze eten en drinken dan niet meer bij de moeder en zijn helemaal zelfstandig. Let wel, dat een jonge cavia op tijd zijn of haar rust nodig heeft. Het is niet goed voor ze, om er de hele dag mee rond te sjouwen. Je kunt een jonge cavia namelijk letterlijk doodknuffelen. Verder mag een cavia alle soorten groen hebben, maar liefst geen sla, omdat daar erg veel vocht in zit. Dus wel paprika, komkommer, blad van paardebloemen, andijvie, witlof, etc. Een cavia mag best een heel blad andijvie per dag krijgen, of een paar reepjes paprika per dag.

Een cavia wordt gemiddeld 5 jaar oud.

Jarenlang hebben wij zelf cavia's gefokt, maar dat doen we niet meer. U kunt bij ons niet terecht voor de aanschaf van een cavia. Wij verwijzen u daarvoor naar particuliere adressen, die thuis een nestje hebben gekweekt. 

Een cavia vind het leuk als hij een maatje heeft. 2 Cavia’s bij elkaar gaat doorgaans goed. Het zijn dus hele sociale dieren.
Normaliter wordt een cavia niet buiten gehouden, mits dat ze met een hele groep zijn en dus warmte aan elkaar hebben. Wij adviseren om cavia’s binnen te houden.
Een caviakooi (met 1 cavia) zal ongeveer 1 tot 2 keer in de week moeten worden schoongemaakt.
Elke dag moet er hooi worden aangevuld. Hooi is een must voor een cavia. Een gezonde cavia legt zo’n 60 keer per etmaal aan op eten. Krachtvoer alleen aanvullen indien nodig. Een cavia mag altijd krachtvoer tot zijn beschikking hebben. Een cavia overeet zich nauwelijks.